Zgłębnik rozwartokątny jednostronny rączka ergonomiczna
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Zgłębnik stomatologiczny rozwartokątny, jednostronny z okrągłą rączką (ang. explorer) jest narzędziem składającym się z trzonu i ostro zakończonego końca. Zgłębnik swoje zastosowanie znajduje podczas wykrywania niewielkich ubytków, oszacowania jakości powierzchni wypełnienia oraz do oceny twardości zębiny.
Kod producenta: HR-1637B
Dane techniczne
- Wysokość trzonka: 122 mm
- Całkowita wysokość zgłębnika: 150 mm
- Długość końcówki: 17 mm
- Przekątna rękojeści: 5,5 mm
- Idealny kąt rozwarcia: 70 stopni
Opis produktu i jego zalety:
- Rękojeść wspomagająca komfort pracy
- Uskutecznienie procesu diagnostycznego
- Długa, precyzyjna, spiczasta końcówka
- Narzędzie spełniające wymogi sterylizacji
- Okrągła rączka
Zgłębnik stanowi jeden z elementów pomocnych w diagnostyce dolegliwości w obrębie jamy ustnej. Ma znaczącą rolę podczas badania służącego wykryciu niewielkich ubytków. Dodatkowo wykorzystywany jest także do oceny gładkości i spoistości tkanek twardych zęba oraz stopnia wrażliwości na bodźce mechaniczne. Idealny kąt rozwarcia w przypadku zgłębnika rozwartokątnego wynosi 70 stopni. Trzon zgłębnika wykorzystywany jest przez lekarza do opukiwania zęba aby sprawdzić stan ozębnej pacjenta.
Dzięki zastosowaniu okrągłego profilu trzonka, z patentem antypoślizgowym, instrument bardzo dobrze leży w dłoni, a jego prowadzenie nie stwarza problemów. Natomiast zastosowanie najwyższej jakości materiałów - stali nierdzewnej, sprawia że instrument charakteryzuje się trwałością i może być poddawany procesowi sterylizacji i dezynfekcji.
Alternatywę dla zgłębnika ostro zakończonego stanowi sonda periodontologiczna, zakończona kulką.
Spełnia wszystkie wymogi dla procedury sterylizacji według Zarządzeń Gabinetów i Placówek stomatologicznych.
Certyfikaty:ISO 9001:2015 oraz CE . Do produktu dołączana jest w języku polskim i angielskim Instrukcja obsługi, co zapewni łatwe i prawidłowe użytkowanie instrumentu oraz lepszą konserwację produktu.